4 december 2021

PvdA wil 2.500 huizen erbij: ‘Snel en betaalbaar bouwen, voor jong en oud’

Bron: AD – Gert Onnink

Om aan de grote woningbehoefte op Goeree-Overflakkee te kunnen voldoen, moeten er de komende vier jaar zeker 2500 woningen in de gemeente bijgebouwd worden. Dat stelt Jaap Willem Eijkenduijn, lijsttrekker van de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De oppositiepartij hoopt bij de stembusstrijd over drie maanden te kunnen groeien van drie naar vijf zetels. De raad van Goeree-Overflakkee wordt in maart 2022 uitgebreid van 29 naar 31 stoelen. Aan de ‘linkerkant’ krijgt de partij voor het eerst concurrentie van D66.

,,Woningbouw is ons speerpunt de komende periode: snel en betaalbaar bouwen, voor jong en oud’’, zegt Eijkenduijn, inwoner van Middelharnis. ,,Jongeren trekken weg, mijn zoon van 27 kan geen huis vinden. Daar moeten we wat aan doen. Wijs desnoods plekken aan waar tijdelijke woningen kunnen komen, zoals aan de rand van Den Bommel of bij andere kernen.’’ Volgens de socialisten kan de gemeente met de snelle bouw van flexwoningen met 5.000 tot 10.000 inwoners groeien. ,,Voor de werkgelegenheid hebben we ook werknemers nodig. Vandaar dat we echt moeten bouwen om de mensen hier te houden.’’

Menselijke maat
PvdA Goeree-Overflakkee zit al negen jaar in de oppositiebanken. De socialisten willen weer terug in het college. Eijkenduijn is ook kandidaat-wethouder, zegt hij. ,,We hebben al die tijd constructief oppositie gevoerd, ook met de SGP hebben we samen dingen bereikt.’’ De voorman van de PvdA wil verder dat de ‘menselijke maat’ terugkeert. ,,Dat ambtenaren voor de mensen kiezen en niet voor het systeem’’, licht hij toe.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de periode 2022-2026 is voor het eerst uitgebracht als een interactief discussieplatform. De 100 leden kunnen online laten weten hoe zij over de verschillende standpunten denken. ,,We hebben al tien reacties binnen’’, zegt Eijkenduijn verheugd.