Door PvdA-fractie op 10 januari 2021

PvdA stelt vragen over woningbouwoverzicht, bijstand en giften en de wet gemeentelijke schuldhulpverlening

De PvdA fractie heeft over drie onderwerpen vragen ingediend.
Het gaat om inzicht in de bouwproductie van woningen, bijstand en giften en de nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Woningbouwoverzicht Goeree-Overflakkee
De gemeenteraad heeft het college diverse keren laten weten dat zij ‘’bouwen, bouwen en bouwen’’ belangrijk vinden. Dat zij daarom inzicht willen hebben in de woningbouwproductie op Goeree-Overflakkee. Hiertoe graag een woningbouwoverzicht wil hebben dat kan dienen als basis voor een debat over wonen en bouwen op Goeree- Overflakkee tot 2030 en verdere jaren.
Op dit moment t.w. 2 januari 2021 is het woningbouwoverzicht niet beschikbaar voor de gemeenteraad. De toezegging was om dit in het vierde kwartaal van 2020 aan de gemeenteraad te doen toekomen. De brief van de Dorpsraad Den Bommel maakt het belang nog eens duidelijk. De raad signaleert omissies in de integraliteit van beleid rond het bouwen. Wel een duurzaam integraal huisvestingsplan (IHP) gericht op een vitale kern, doch geen bouwprestaties met Oost West Wonen voor Den Bommel, noch toekomstgerichte plannen voor private bouw.
Voor de ingediende vragen klik hier.

Bijstand en giften
Eind 2020 is er veel media aandacht geweest voor de terugvordering van 7.000 euro door de gemeente Wijdemeren in verband met terugvordering van een schenking van dagelijkse boodschappen vanaf december 2015 tot en met 2020 (5 jaar/ 1.400 euro per jaar) aan een bijstandsgerechtigde inwoner. Juridisch staat de gemeente in haar recht om dit bedrag terug te eisen. Echter, de wet geeft gemeenten ruimte om beleid te maken. In het maatschappelijk oordeel over deze actie van de gemeente Wijdemeren klonk veel onbegrip door.
De PvdA wil graag geïnformeerd worden over de staande praktijk binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Ook wil zij weten of het college naar aanleiding van de casus Wijdemeren haar beleidsregel met betrekking tot giften uit 2019 met spoed gaat versoepelen c.q. uniformeren aan de ruimere voorbeelden die wij hebben kunnen achterhalen.
Voor de ingediende vragen klik hier.

Nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wsg) verplicht gemeenten tot contact inwoner met schulden: hoe pakt GO dit aan?
Gemeenten moeten vanaf 1 januari 2021 verplicht persoonlijk contact zoeken met inwoners met schulden. Woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, waterbedrijven en energieleveranciers hebben beloofd om zo vroeg mogelijk signalen van betalingsachterstanden door te geven aan de gemeenten. Zo moeten problematische schulden worden voorkomen. In de nieuwe wet is geregeld dat de uitwisseling van gegevens over betaalachterstanden tussen gemeenten en schuldeisers mag.
De gemeente Goeree-Overflakkee kent een schuldhulpverleningsaanbod (zie de folder op de gemeentelijke website) waarin het zich zelf melden door de schuldenaar centraal staat. De vraag is hoe de gemeente zich heeft voorbereid op haar nieuwe wettelijke taak en of deze nu ook actief in praktijk wordt gebracht, zodat er leed door forse schuldenproblematiek in gezinnen en bij individuen kan worden voorkomen.
Voor de ingediende vragen klik hier.

 

PvdA-fractie

PvdA-fractie

Tijdens de installatieraadsvergadering op woensdag 30 maart 2022 werden de leden van de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De raadsvergadering werd gehouden in het bestuurscentrum Het Rondeel. Eenendertig leden werden geïnstalleerd. De fractie van de Partij van de Arbeid bestaat uit twee leden: Petra ’t Hoen en Cees Grinwis  

Meer over PvdA-fractie