6 augustus 2023

PvdA reageert op beleidskader OV-concessie

De Provincie Zuid-Holland gaat voor Goeree-Overflakkee en de Hoekse Waard een nieuwe openbaar vervoersconcessie afgeven. Dit voor de periode 2025 – 2035 met een verlengingsoptie tot 2040. Om dit te doen stelt de provincie een zgn. concept beleidskader op. Medio juli is dit beleidskader gepubliceerd en krijgt iedereen, dus u ook, de kans om via [email protected] te reageren. De lokale PvdA-afdeling heeft de handschoen opgepakt. Hieronder het waarom en de inhoud van de reactie.

René Bos, afdelingsvoorzitter en al een hele tijd bezig om beter openbaar vervoer (OV) op ons eiland te krijgen, zegt het zo: ‘’het beleidskader houdt voor ons eiland wat er is en dat is veel te mager’’. De introductie van de buurtbus ligt Bos nog vers in het geheugen. Voor Herkingen geen OV meer en voor de dorpen Ooltgensplaat, Achthuizen-de Langstraat, Den Bommel en Stad aan het Haringvliet OV dat 100% afhankelijk is van vrijwilligers. En deze vrijwilligers doen het fantastisch daar ligt het niet aan, maar zou bijvoorbeeld Ooltgensplaat in de Hoekse Waard liggen dan zou het gezien het aantal inwoners netjes aangesloten zijn op het streekvervoer. Voor Bos onacceptabel.

Verder stelt de provincie dat de financiële bijdrage jaarlijks 13 mln. euro gedurende de looptijd van de concessie gelijk blijft. Bos vindt dat een matige ambitie als je kijkt naar wat nodig is om duurzamer en klimaatbestendiger te leven.

Kortom alle reden om te reageren. Hieronder de belangrijkste punten.

  • De lokale PvdA pleit in haar reactie voor terugkeer van het streekvervoer vanaf Ooltgensplaat via Den Bommel, Stad aan het Haringvliet en Middelharnis naar Herkingen-Haven. Aan deze lijn woont 14% van de eilandelijke inwoners. Nu al worden door de buurtbus 1.200 reizigers per maand vervoerd. In de ogen van Bos en de lokale PvdA voldoende vraag om de streekbus terug te laten komen.
  • De lokale PvdA wil graag dat jongeren tijdens hun universitaire, of Hbo-studie ook op ons eiland blijven wonen, zodat ze later wat sneller willen bijdragen aan de lokale economie. Aantrekkelijker OV (voor studie en sociale activiteiten rond de studie) dan nu is daarvoor hartstikke belangrijk. Het gaat dan voor de lokale PvdA om het tarief en het aanbod.
  • Veel mensen wonen op ons eiland en werken buiten het eiland. Na Corona reist een deel niet elke dag meer naar het werk in de regio, maar werkt een, of meerdere dagen thuis. De provincie lijkt in het beleidskader dit te zien als reden om haar ambitieniveau gelijk te houden aan de huidige situatie. Bos bepleit met de lokale PvdA-afdeling om juist deze inwoners van ons eiland een aantrekkelijk aanbod te doen op de dagen dat zij wel naar hun werk reizen.
  • Tot slot pleit Bos bij de provincie om werk te maken van de groei van het aantal gebruikers. Nu is dat tussen de 10% tot 12%. Streef naar 20% geeft Bos de provincie mee en tref daar effectieve maatregelen voor.

De reactie van de PvdA-afdeling is inmiddels verstuurd naar de provincie. Bos is benieuwd naar het antwoord. Ondertussen hoopt hij dat meer mensen een reactie insturen.

Klik hier en lees de reactie van de PvdA afdeling Goeree-Overflakkee