Zorg, jeugd, gezondheid en sport

Als je focust op de kosten gaat de kwaliteit omlaag, als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag. Ook hier staat wat de PvdA betreft de mens centraal.

Zorgmijders zoeken we op
We doen er alles aan om met zorgmijders in contact te komen. Onze mensen in de kernen leggen actief contact met inwoners en wachten niet tot het laatste moment om te ondersteunen. Het recht op privacy veronachtzamen we daarbij niet.

Budget is geen beperking
Het budget mag nooit een belemmering zijn om de zorg te leveren die nodig is.

Jeugdwerkers zorgen voor preventie
Jeugdwerkers, -coaches en buurtzorgverleners hebben een belangrijke signalerende rol, doordat zij laagdrempelig het gesprek aangaan met jongeren en jongeren bij bijvoorbeeld een potje voetbal hun verhaal kunnen doen. Deze manier van werken vanuit een laagdrempelige vertrouwensrelatie speelt een belangrijke rol in het voorkomen van zwaardere zorg voor jongeren.

Alcohol en drugs misbruik pakken we aan
Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren is in onze gemeente al jaren te hoog. We kijken niet weg, adresseren het probleem en pakken het aan in samenwerking met scholen, welzijnswerkers en politie. We richting onze zorg goed in en kijken ook met name naar terugvalpreventie.

In onze gemeente verbieden we de verkoop van lachgas via de APV en we lichten jongeren voor over de schadelijke effecten van deze drugs.

We zorgen voor een strengere handhaving van het verbod op de verkoop van pillen en drank aan minderjarigen in onze gemeente.

Je afkomst bepaalt niet je gezondheid
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen zijn niet acceptabel. In samenwerking met zorgverzekeraars pakken we die verschillen aan. We hebben daar gezamenlijke belangen én mogelijkheden.

Zorg is toegankelijk en voor iedereen
Het moet voor elke inwoner duidelijk zijn, waar je met je zorgvraag terecht kunt. Daarom organiseren we de toegang zo eenvoudig en dichtbij mogelijk.

Inwoners moeten ruimte voelen om zorg te vragen als het nodig is. Als de middelen schaarszijn is het aan de gemeente om te kiezen voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn.

Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. We denken niet vanuit het stelsel, maar vanuit wat iemand nodig heeft.

WMO naar inkomen
Onze gemeente neemt de vrijheid om het abonnementstarief uit de WMO alleen toe te kennen aan inkomens tot 130% van het minimum. Hierbij kijken we vooral naar het juiste inkomen en niet alleen naar het inkomen van de afgelopen twee jaar.

Stabielere zorg
Liefdevolle zorg zit in een goede relatie van mensen met zorg- en hulpverleners. Elke keer als die relaties verbroken worden door weer een aanbesteding, bemoeilijkt deze gemeente de liefdevolle zorg. We koppelen zorg- en hulpverleners daarom aan de mensen, die hulp nodig hebben, en streven daarmee na dat zorgrelaties zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Om dat te bewerkstelligen werken we zoveel mogelijk met langdurige overeenkomsten/subsidies.

Minder marktwerking
De marktwerking in de zorg dringen we terug door het aantal zorgaanbieders te beperken. Daarmee maken we het aanbod overzichtelijker voor onze inwoners. Zorgcowboys pakken we hard aan.

Hoofd- en onderaannemerschap maken het hele systeem ondoorzichtig. Enerzijds zitten er veel cowboys bij de onderaannemers, anderzijds worden onderaannemers uitgebuit. Het kan niet zo zijn, dat onze gemeente dure zorg inkoopt bij de hoofdaannemer en dat deze vervolgens de winst in zijn eigen zak steekt door goedkoop in te kopen bijeen onderaannemer.

De ambulance komt binnen 15 minuten
De 15 minuten-norm voor de aanrijtijd van ambulances wordt te vaak overschreden. Om dat in de toekomst terug te dringen zetten we ons in voor de optimale spreiding en beschikbaarheid van de ambulancestandplaatsen.

Mantelzorg verdient onze steun
We maken respijtzorg mogelijk door in gezinshuizen standaard een aantal logeerkamers leeg te laten staan. Deze worden alleen gebruikt als er acute respijtzorg nodig is, zodat er direct plek is.

We faciliteren lotgenotencontacten. Pleegouders zijn goud waard. We ondersteunen hen als dat nodig is en voorkomen zo dat pleegouders uitvallen.

Zowel voor de ouders als voor de pleegkinderen is uitval namelijk verschrikkelijk. We richten ‘zorgbureaus voor ouderen’ in om mensen te helpen bij het vinden van de weg in ons ingewikkelde zorgsysteem.

Ouderen kunnen hier terecht metal hun vragen: van financiën tot zorg, en van huisvesting tot de aanschaf van hulpmiddelen. Als mensen zelf niet eer de deur uit kunnen, zijn huisbezoeken de standaard.

We vinden dat mantelzorgers waardering verdienen. Om te kunnen mantelzorgen is het vaak noodzakelijk om minder te gaan werken. Daardoor zijn mantelzorgers veelal aangewezen op minimaregelingen. We passen deze regelingen ruimhartig toe.

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking
Onze gemeentelijke websites zijn voldoende toegankelijk voor mensen met beperkingen, ook voor mensen meteen zintuigelijke beperking. Wanneer dat niet het geval is, verbeteren we dat zo snel mogelijk.

Bij de inrichting van de openbare ruimte, de terrassen en openbare gebouwen houden we meteen goede inrichting en voldoendefaciliteiten rekening met mensen meteen beperking.

We richten een panel van ervaringsdeskundigen op met het verzoek jaarlijks verslag te doen van verbeteringen en problemen met betrekking tot toegankelijkheid.

Alle kinderen doen mee
We nemen de belemmeringen weg voor kinderen, die in armoede opgroeien, om aan alle schoolactiviteiten mee te doen. Als daar een laptop en/of fiets voor nodig is, dan worden deze verstrekt. We regelen indien nodig huiswerkbegeleiding.

Om gebruik te maken van het Kindpakket in onze gemeente, moet je het wel kunnen lezen. De toegankelijkheid verbeteren we voor ouders die moeite hebben om hiermee om te gaan.

In de week voor Sinterklaas krijgen alle kinderen, waarvan de ouders gebruik maken van de schuldhulpverlening en/of een inkomen tot 130% van het sociaal minimum hebben, een Sinterklaas bon van € 100. We werken samen met bijvoorbeeld Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job, het Armoedefonds, het Jeugdsportfonds, de Kinderen van de voedselbank en Het Jeugdcultuurfonds om de effecten van opgroeien in armoede in onze gemeente te bestrijden.

Sport en sportraad
Sport is passie en nog heel veel meer. Elke week weer staan vele vrijwilligers van verenigingen voor dag en dauw op om het beoefenen van hun sport in onze gemeente mogelijk te maken. Daarmee leveren ze een onmisbare bijdrage voor het vitaal en krachtig houden van onze lokale samenleving.

Wie sport en lid is van de sportclub, is vaak gezonder en heeft een breder sociaal netwerk dan iemand die geen lid is van een sportvereniging. We koesteren onze vrijwilligers en verenigingen dus en zien sport als een publieke voorziening. We stellen een sportraad in, waarin alle sportvereniging samen meedenken en meewerken aan het sportbeleid.

Zwembaden en schoolzwemmen
Goeree-Overflakkee heeft behoefte aan twee zwembaden. Er moet haast gemaakt worden met het bouwen van een nieuw zwembad. We vinden dat ieder kind een zwemdiploma moet kunnen halen. Onze zwembaden zijn ook open op zondag.

Gezonde (leer)omgeving
Overgewicht onder kinderen pakken we aan. We betrekken scholen, kinderopvangorganisaties, sportverenigingen, huisartsen en jeugdgezondheidszorg bij het stimuleren van een gezonde levensstijl. In de scholen en kantines van sportverenigingen zorgen we ervoor dat alleen gezonde voeding aanwezig is en er een zero-tolerance geldt voor het gebruik van prestatie verhogende middelen, alcohol, roken en drugs.

Harmonisatie buitensport accommodaties
De harmonisatie van de buitensport accommodaties moet snel gerealiseerd worden. Er is voldoende geld uitgetrokken. Nu doorpakken en vooral duurzaam doorpakken.

Bijzondere bijstand
De bijzondere bijstand komt weer terug voor mensen die het echt nodig hebben en waarvoor de bestaande regelingen geen voldoende bescherming bieden.