Sociale gelijkheid
Sociale gelijkheid betekent dat je een speciaal beleid hebt voor groepen die het extra nodig hebben. Denk aan gezinnen in armoede, jongeren en ouderen. Iedereen heeft een gelijke kans op een zelfstandig bestaan en deelname aan de maatschappij.Gemeente zorgt voor oplossingen
We stellen de mens centraal. Hiervoor is het nodig dat we door schotten heen werken en we handelen vanuit de vraag waar we mensen het meeste mee helpen. We gaan uit voor onze minimaregelingen van 130% van het sociaal minimum.
We voorkomen een armoedeval zodat mensen die vanuit een uitkering weer aan het werk gaan, er financieel niet op achteruitgaan. Om mensen te stimuleren weer aan het werk te gaan, is er altijd een terugvaloptie naar de vorige situatie. Zo beperken we het financiële risico.
Beleid en uitvoering
Bij alle regelingen die we uitvoeren in het sociaal domein monitoren we kritisch alle stappen in het proces.
We maken gebruik van de deskundigheid van cliëntenraden zodat we écht weten hoe de uitvoering van (nieuw en bestaand) beleid in de praktijk ervaren wordt. We luisteren naar mensen en als iets niet werkt komt er een aanpassing. We spreken onze rijksoverheid en provincie aan als er sprake is van conflicterende wetgeving. Ook zo beschermen we onze inwoners.
Schuldhulpverlening en vroegsignalering
Onze schuldhulpverlening is gebaseerd op preventie en vroegsignalering. We zetten alles op alles om te voorkomen dat schulden zo hoog worden, dat ze niet meer te overzien zijn. We vinden dat het hebben van schulden geen kwestie van ‘eigen schuld’ is. De oorzaken voor schulden kunnen heel divers zijn. Voor ons staat het doel van inkomensondersteuning voorop. Dat doel is breder dan alleen geld voor de huur en boodschappen.
We willen voorkomen dat schulden ontstaan doordat mensen te lang wachten met hulp te zoeken. Schaamte en de hoop op betere tijden spelen vaak een rol bij het niet op tijd om hulp vragen.
De gemeente benut alle informatie over schulden en betalingsachterstanden. We werken samen met instellingen en organisaties, zodat zij achterstanden bij de gemeente vroegtijdig kunnen melden en er op tijd ingegrepen kan worden.
We kiezen bij de aanpak altijd voor persoonlijk contact met inwoners. Het recht op privacy wordt niet veronachtzaamd.
Gemeente als veroorzaker van schulden
We erkennen dat de gemeente mede veroorzaker van torenhoge schulden (door toeslagen terug te vorderen en het stapelen van boete op boete) kan zijn. We wijzen dit af en laten ons leiden door het idee van wat heeft een mens nodig om te kunnen leven.
De PvdA vindt, dat onze gemeente als schuldeiser naast de mensen moet gaan staan en moet meekijken naar haalbare oplossingen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de beslagvrije voet altijd wordt gerespecteerd en gehanteerd.
Kwijtschelding
Gemeenten mogen ervoor kiezen om bij meer mensen de gemeentelijke belastingen kwijt te
schelden door de inkomens- en/of vermogensgrenzen te verhogen. We maken gebruik van deze mogelijkheid door toepassing van de landelijke wetgeving.
Openbaar vervoer is gratis voor minima
Openbaar vervoer is gratis voor iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.
Financiële coaching
Onze gemeente biedt onze inwoners algemene financiële coaching d.m.v. budgetondersteuners aan. Zij lopen met betrokkene alle contracten door (zoals energie, telefoon, internet en verzekeringen) en kijken hoe en of het goedkoper kan. Wanneer er bijvoorbeeld bespaard kan worden door over te
tappen naar een andere aanbieder dan helpen we mensen met het maken van die overstap en
beperken we de administratieve rompslomp.
Om te voorkomen dat men van de ene hulpverlener naar de volgende professional gestuurd wordt, stellen we één loket in waarbij de hulpvragen door één coach begeleid wordt.
Oost West Wonen partner bij voorkomen sociale ongelijkheid
Elke nieuwe huurder krijgt een financieel checkgesprek. De financiële checkgesprekken met nieuwe huurders nemen we op in de prestatieafspraken met de woningcorporatie. We spreken af, dat huurders met twee maanden huurachterstand bij het sociale wijkteam en/of de gemeentelijke schuldhulpverlening worden aangemeld.
Er vinden geen huiszettingen plaats van mensen die schuldhulp aanvaarden. Voor minima, die te hoge woonlasten hebben, richten we een woonlastencompensatiefonds op.
Niemand slaapt op straat
Het aantal mensen dat noodgedwongen in onze gemeente op straat slaapt, stijgt. We realiseren meer opvanglocaties om dakloosheid aan te pakken.
Ook zorgen we ervoor dat daklozen als eerste een dak boven het hoofd krijgen (Housing First) en krijgen ze begeleiding zodat ze weer zelfstandig kunnen wonen.
Prioriteit wordt gegeven aan specifieke opvang voor jongeren met verslavingsproblemen of die een dubbele problematiek hebben.
Gemeente als begeleider
Bij veel zaken binnen de gemeente is de gemeente sturend en controlerend. Denk hierbij aan de bijstand, schuldhulpverlening etc. Wij willen de gemeente meer in een begeleidende rol krijgen. Luisteren naar wat mensen denken nodig te hebben om weer zelfvoorzienend te worden en samen naar de mogelijkheden kijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld omscholing in plaats van een sollicitatieplicht. Hierbij stimuleer je zelfregie. Dit kan leiden tot een betere (mentale) gezondheid en motivatie om deel te nemen aan de maatschappij.