Door PvdA-fractie op 22 april 2023

PvdA gemeenteraadsfractie op bezoek in de ‘bieb’

Op woensdag 19 april hebben Petra ’t Hoen en Cees Grinwis van de PvdA gemeenteraadsfractie een werkbezoek gebracht aan de lokale bibliotheek. Zij zijn ontvangen door Kristi Okker (teamleider Frontoffice en DigiTaalhuis), Mirjam Vancrayelynghe (teamleider Educatie, Sociaal Domein & programmering)en een aantal vrijwillige medewerkers van de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

 

De bibliotheek op Goeree-Overflakkee (Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta) kent drie vestigingen resp. Ouddorp, Middelharnis en Oude Tonge. De PvdA fractie heeft Oude Tonge en Middelharnis bezocht. Vanuit de ‘bieb’ kregen zij twee belangrijke signalen: 1) zonder vrijwilligers geen ‘bieb’ en 2) de ‘bieb’ is meer dan een boek.

Gemeenten ontvangen van het Rijk geld voor sociaal-cultureel werk. Met dit geld kan o.a. de bieb worden bekostigd.
Op Goeree-Overflakkee wordt van dit geld veel meer dan een (E-)boek aangeboden om te lenen. Zo is er het project de Bibliotheek op school. Samen met de gemeente wordt op elke school een uitleen
voorziening gerealiseerd en komt een leesconsulent op school, zodat de drempel naar lezen, betere taalvaardigheid en digitale geletterdheid laag is. Sinds enkele jaren is het DigiTaalhuis een belangrijk onderdeel binnen de Bibliotheken. Bij het DigiTaalhuis kunnen inwoners terecht als ze beter Nederlands willen leren of beter willen leren omgaan met de computer. Belangrijk in een wereld waar steeds meer digitaal gaat. Ook kan er op beperkte schaal leeshulp in het gezin komen (De Voorleesexpress).

De bibliotheek kan dit aanbod alleen doen dankzij de inzet van ontzettend veel en enthousiaste vrijwilligers. Zij doen diverse taken in de fysieke bibliotheek, of zijn taalvrijwilliger, of digivrijwilliger. De vrijwilliger is dus van levensbelang voor de bibliotheek.

De Pvda draagt het bibliotheekwerk al jaren een warm hart toe en ondersteunt het belangrijke werk dat hier plaatsvindt.
Wat heeft de bieb voor de toekomst nodig vanuit de politiek? De PvdA fractie kreeg mee dat het belangrijk is om ook binnen het voortgezet onderwijs ruimte te maken voor bibliotheekwerk. Ook kan de fysieke bieb meer openingsuren aanbieden bij huisvesting samen met andere maatschappelijk voorzieningen/scholen. In dit verband is de verhuizing van de bieb te Middelharnis naar het Diekhuus een hele mooie stap.

De PvdA neemt deze boodschappen graag mee.

PvdA-fractie

PvdA-fractie

Tijdens de installatieraadsvergadering op woensdag 30 maart 2022 werden de leden van de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De raadsvergadering werd gehouden in het bestuurscentrum Het Rondeel. Eenendertig leden werden geïnstalleerd. De fractie van de Partij van de Arbeid bestaat uit twee leden: Petra ’t Hoen en Cees Grinwis  

Meer over PvdA-fractie