4 november 2021

Begroting 2022, bijdrage PvdA

De laatste begroting van deze bestuursperiode.

Een begroting die financieel staat als een huis. Uw college zegt het mooi “de begroting is structureel en reëel in evenwicht’’.  De reserves zijn op peil. De schulden zijn laag,. De ratio’s zoals weerstand en solvabiliteit zijn van een niveau waar menige gemeente jaloers op zou kunnen zijn. Complimenten van de PvdA voor het op orde hebben van het gemeentelijk huishoudboekje.
Tevens een begroting die beleidsarms is. Ruimte latend voor keuzes door een nieuw college na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. En dat klinkt bestuurlijk sympathiek. Maar is dat ook zo voor onze inwoners?
In de ogen van de PvdA mist deze begroting urgentie op een aantal thema’s. Ik neem ze graag met u door.

Corona
Nu we op weg zijn naar een samenleving na de Corona pandemie, is in hoog tempo aandacht nodig voor de sociale en maatschappelijke gevolgen en de druk die de PvdA voorziet op de jeugdzorg, het maatschappelijk werk en de scholen. We zullen moeten investeren en hulp geven om ondernemingen en de culturele sector weer op een niveau te krijgen van voor corona. En zullen we de kansen die Corona heeft laten zien voor andere manieren van werken en anders omgaan met mobiliteit vorm moeten gaan geven.
Graag de visie van het college op deze punten.

Wonen
De PvdA staat voor betaalbare woningen. De PvdA staat voor meer woningen voor met name starters en ouderen, maar ook andere groepen die een woning nodig hebben. De PvdA staat voor sociale woningbouw, met name huurwoningen voor mensen die niet kunnen kopen. En dat betekent niet een huis na jaren wachten, met als gevolg dat jongeren dan maar het eiland verlaten. Hier is nu werk te doen door de gemeente in de vorm van financiële inspanningen om bouwen van betaalbare huizen op korte termijn krachtig te stimuleren.

De PvdA schuwt onorthodoxe maatregelen niet om dit doel te bereiken. We denken daarbij aan:

  • goedkope gronduitgifte voor sociale huurwoningen en voordelige koopwoningen,
  • meefinancieren van de onrendabele top bij woningen die we graag willen hebben , en
  • tijdelijke bouw om de vraag van NU op te vangen.

Graag ook hier een reactie op van het college.

Klimaat en energietransitie
Op dit moment zijn vertegenwoordigers van bijna 200 landen bij elkaar in Glasgow om te zorgen dat onze aarde leefbaar blijft. Onze gemeente heeft de komende tientallen jaren een forse uitdaging op het gebied van de energietransitie en de klimaatadaptatie. Hoe houden we de energietransitie betaalbaar? Hoe gaan we op korte termijn voorkomen dat mensen in energiearmoede vervallen? Hoe voorkomen we dat duurzaamheid geen speeltje wordt voor bestuurders en mensen die het toch wel kunnen betalen? Hoe gaan we om met de verwachte stijging van de zeespiegel? Met name hier op Goeree-Overflakkee een gevoelig en belangrijk punt. Etc. etc.
Allemaal zaken die forse financiële consequenties zullen hebben, maar waarover we weinig terugzien in de begroting behalve een PM post.

PM-posten
Dit brengt mij bij het laatste zorgenpunt; de PM posten.
De begroting is zoals gezegd beleidsarm.
Dat betekent tien PM-posten [1] waaronder ook de uitvoeringslasten klimaatakkoord. Zoals eerder aangegeven ziet de PvdA hierop graag nog meer ambitie in dit laatste jaar van uw bestuursperiode. Er is geen plan B voor onze aarde.

Op PM-lijst staat daarnaast de herijking van het gemeentefonds. Zoals u schetst pakt dat minder goed uit voor de gemeente Goeree-Overflakkee. De PvdA vindt dat het nadenken over de impact hiervan niet kan wachten tot na de verkiezingen.

Daarnaast blijft de PvdA pleiten om voorzichtig te zijn met grote uitgaven. Geen megalomane projecten van tientallen miljoenen euro’s. Geen dure brug voor een Oostelijke Randweg. Geen duur gemeentehuis. Geen leuke dingen doen omdat we toch geld hebben. En laten we een goede bestemming vinden voor de kleine 20 miljoen die we nog over hebben uit de Eneco-gelden.

[1]
–  Gebiedsontwikkeling Middelharnis/Sommelsdijk;
–  Doorontwikkeling Fort Prins Frederik;
–  Toekomst zwembaden;
–  Waterbeheerplan;
–  Bedrijventerreinen;
–  Harmonisatie overige buitensportaccommodaties;
–  Uitvoeringslasten klimaatakkoord;
–  Herijking algemene uitkering Gemeentefonds 1;
–  Kunstwerkenbeheerplan;
–  Huisvesting ambtelijke en bestuurlijke organisatie.

De mens centraal
En als we dan keuzes moeten maken, laten we dan de mens centraal stellen, niet de systeemwereld, niet het proces en niet de rgeels. We zitten hier voor onze inwoners. De PvdA doet een warm pleidooi om bij iedere beslissing die we nemen, na te gaan of het goed is voor onze inwoners. Zo niet, niet doen. Zo simpel kan besturen soms zijn.

Verharding politiek klimaat
Tot slot een woord van dank van onze fractie aan Peter Feller.

Beste Peter, dit is de laatste begroting die je presenteert aan onze gemeente. Ik wil je bedanken voor de fijne en constructieve samenwerking. Altijd tot he point, maar ook altijd met humor. Als we dan een debatje hadden over dingen waar we het niet met elkaar eens waren, dan ging het altijd over de inhoud, nooit op de persoon.

Een eigenschap die we moeten koesteren en die ik persoonlijk soms een beetje mis in de huidige politiek. Het lijkt wel of de lontjes steeds korter worden, we steeds meer in de waan van de dag gaan leven en steeds vaker achter de grootste schreeuwers aanhollen en daarmee de grootste groep van onze inwoners negeren, en we steeds meer op de persoon spelen in plaats van op de inhoud.

De PvdA blijft ook in dit laatste jaar van deze bestuursperiode daarom aandacht te vragen voor het politiek en bestuurlijke klimaat. De PvdA roept het college op hetzelfde te doen en de urgentie te blijven onderkennen.

Peter, ik wens je namens onze fractie oprecht alle goeds de komende jaren toe en hoop dat we op zijn tijd nog eens van jouw inzichten gebruik kunnen maken. Het gaat je goed.

Middelharnis, 4 november 2021

Jaap Willem Eijkenduijn,
Fractievoorzitter PvdA