Kadernota
“Ik ben op geld gesteld, maar nog meer op de dingen die je ervoor kopen kunt, en dat zijn er altijd meer dan ik betalen kan“
1962 Remco Campert (overleden 2022)
Kadernota 2023 – 7 juli 2022
Voorzitter,
Het is een lastige tijd voor onze inwoners, ondernemers, verengingsleven en ook de overheid. Het is dan ook onder een lastig gesternte dat ik namens de Pvda deze kadernota van een beschouwing mag voorzien.
We hebben nog altijd een oorlog in Oekraïne, die naast de humanitaire ellende, ook een vluchtelingencrisis opgeleverd heeft, naast de al bestaande Ter Apel crisis. Dan kent Nederland ook nog de stikstofcrisis, landbouwtransitie, energietransitie met het risico van energie armoede, klimaatcrisis. De woningcrisis zorgt voor persoonlijk leed, scheefwonen en niet kunnen wonen waar men wil vanwege studie/werk, als er al gebouwd mag worden. We zien een energiecrisis die leidt tot brandstofprijzenverhogingen die vervolgens weer leidt tot andere crisissen. De armoede groeit, er zijn steeds meer mensen die moeilijk rondkomen, we zien een stijging van schuldhulpverlening. Daarnaast een overspannen arbeidsmarkt, een bouwcrisis met tekort aan materialen. Laten we de bestuurscrisis niet vergeten: de toeslagenaffaire, het Groningse gas, de manier waarop fakenieuws de manier van besturen beinvloedt… kortom er is veel gaande en het is niet eenvoudig om een goed meerjarig perspectief te bieden.
Het lijkt alsof we met elkaar in hetzelfde schuitje zitten, in een opeenstapeling van problemen.
Toch is dat niet zo. De één moet in dat schuitje keihard roeien terwijl de ander rustig aan het vissen is. De verschillen zijn groot tussen mensen. En dat geeft hoop. Want door goede keuzes te maken, slim te organiseren, eerlijk her te verdelen waar dat kan en de uitvoering van onze taken serieus op te pakken kunnen we het verschil maken in het leven van inwoners, organisaties en ondernemers. Solidariteit is waar de Pvda voor staat, sober en doelmatig kiezen, de sterkste schouders de zwaarste lasten: dat zouden we graag terugzien bij de keuzes die we maken.
We halen een paar zaken uit de kadernota naar boven die de Pvda bijzonder belangrijk vindt.
- Bouwen: u spreekt over een woningimpuls waar geld beschikbaar voor komt wat een volkshuisvestingsfonds zou kunnen voeden. De Pvda is hierin bijzonder geïnteresseerd. Kunnen we bij de start van deze bestuursperiode bijgepraat worden over actieve grondpolitiek, samenwerking met de woningbouwcorporatie en meedenken over een wooncoalitie en een dergelijk fonds ?
- Mobiliteit: in de kadernota weinig nieuws over de erbarmelijke staat van het OV in de kleine kernen. Wij zouden hier graag meer prioriteit aan willen geven. De buurtbus met vrijwilliger lijkt ons een mager alternatief voor inwoners die voor werk/studie/gezondheid afhankelijk zijn van het OV. Ook kijkend naar de uitvoering van armoedebeleid, heel positief dat hier gratis OV verstrekt gaat worden. Onze verwachting is dat we in no-time terug zijn op het niveau van voor Corona. Veel mensen zitten nu in een auto. En OV is voor duurzaamheid veel beter, dus investeer hierin, zoek creatief naar oplossingen.
- OKO – meer aandacht voor activiteiten voor de jeugd. Prima, maar zie dit ook in breder perspectief. Versterk het verenigingsleven op sportief, cultureel en gezelschapsgebied, geef bestaande clubs via subsidie ruimte voor eigen jongerenbeleid. Een sterke infrastructuur is de kern van kansrijk opgroeien. Zo kan de 25000 euro bezuiniging op Oud&Nieuwfeesten weleens duurkoop blijken te zijn. Graag houden we deze in stand. In het verleden bleek al eens dat dit bedrag terugverdiend wordt door vermindering van overlast/vandalisme. Graag samenhang in beleid zoeken.
- En als laatste ons financieel perspectief. Door het goede nieuws van de meicirculaire, lijkt het dat we er flink wat geld bij krijgen. Geplande tekorten zijn opeens omgebogen naar overschotten. Op zich goed nieuws, maar laten we waakzaam zijn. Het kan net zo goed dat het bij de volgende circulaire (die al in september komt) precies andersom is. Als het Rijk opeens minder gaat uitgeven, krijgen wij ook minder. Dus waakzaam en je niet rijk rekenen.
Tot slot willen we aangeven dat de Pvda scherp wil kiezen en altijd voor kwaliteit wil gaan.
- Dat geldt voor de jeugdzorg – kies voor effectieve zorg/misschien duurder maar blijvender.
- Dat geldt voor het IHP – liever combinaties maken met maatschappelijk vastgoed en duurzaam, want daar hebben we op de lange duur meer aan.
- Onkruidbestrijding, irritatiepunt voor veel inwoners en dan 100.000 euro verminderen. Hier willen we op terugkomen.
- Ook voor de inburgeringswet die weer onder de gemeentelijke vleugels terug is geldt voor ons: kwaliteit. Investeer in nieuwkomers. Zorg dat we voldoende professionele ondersteuners in kunnen zetten. Taal leren, inzetten op vrijwilligerswerk in de buurt, zo snel mogelijk mensen koppelen aan buurtbewoners zodat een nieuw gezin gaat landen hier. Dit proces duurt nu veel te lang en hierdoor blijven mensen aan de kant staan die we hard nodig hebben in het arbeidsproces.
Afsluitend:
We zijn een waterrijke regio. We zitten samen in dat schuitje (college/raad/ambtenaren) en hebben nog heel wat te roeien voor de boeg. Wie weleens geroeid heeft weet: als je eenmaal samen een goede cadans gevonden hebt, de spanen in het juiste ritme het water ingaan, kan het bootje heel veel snellergaan. Samenwerking is een sleutelwoord, niemand gaat tussendoor even voor zichzelf vissen: we blijven aan de slag.
Ik wens alle medewerkers en het nieuwe college hierbij veel succes. Deze kadernota is een mooie opmaat voor het opstellen van de begroting.