Ontwikkelen
Ieder kind verdient een fijne jeugd, een veilig thuis en een goede school. Op school maak je vrienden, word je uitgedaagd om te ontdekken wie je bent en word je in staat gesteld om je dromen waar te maken. Onze scholen zijn de plek waar kinderen met plezier naar toe gaan.Voor ieder kind is er een plek
Ieder kind verdient een eerlijke start. Toch maakt het ook in onze gemeente steeds meer uit waar je wieg staat, wie je ouders zijn en hoe breed hun portemonnee is. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar! We doen er alles aan om de kansengelijkheid te vergroten en leerachterstanden te voorkomen. We investeren extra in onze voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en voorkomen dat peuters en kleuters uit kwetsbare gezinnen met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen.
We vinden het belangrijk dat er voor ieder kind een plek is op de openbare school, zowel voor begaafde kinderen als voor kinderen die meer begeleiding nodig hebben.
Integraal kindcentrum
Ons ideaal is een integraal kindcentrum (IKC) waar de school de verbinding is met allerlei maatschappelijke instanties. De school, gratis kinderopvang, voldoende buitenschoolse
activiteiten en brede talentontwikkeling vormen samen de kern van de nieuwe school. Door naast onderwijs en kinderopvang ook vrijetijdsbesteding, ontspanning, sport en cultuur te bieden, krijgt ieder kind de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen.
Een basisschool in iedere kern
In iedere kern is minimaal een openbare basisschool. Er is daarnaast speciaal basisonderwijs in onze gemeente.
Leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs is gratis. Bij nieuwbouw streven we naar gezamenlijke huisvesting van openbaar en bijzonder onderwijs. Dat ene gebouw biedt ook plaats aan maatschappelijke voorzieningen.
Schoolmaatschappelijk werk
Het onderwijs is integraal onderdeel van ons jeugdbeleid. In onze gemeente werken gemeente, scholen en jeugd(zorg)instellingen samen.
We behouden het schoolmaatschappelijk werk op scholen. De schoolmaatschappelijk werkers kunnen leraren, ouders en leerlingen ondersteunen bij allerlei (zorg)vragen, zodat leraren weer kunnen doen, waar ze voor zijn aangenomen: lesgeven.
Onze schoolgebouwen voldoen aan de eisen van deze tijd. Dus naast klaslokalen zijn er ruimtes voor individuele begeleiding en schoolmaatschappelijk werk.
We bestrijden laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid bij kinderen neemt toe en de taalvaardigheid onder kinderen neemt af. Wij vinden daarom, dat elke school een bibliotheek moet hebben en investeren daarin. In onze buiten- en naschoolse opvang is de bestrijding van laaggeletterdheid een van de speerpunten en worden kinderen met informele lesmethodes uitgedaagd om meer te lezen.
In het DigiTaalhuis kunnen laaggeletterde volwassenen op een laagdrempelige manier terecht voor taal, reken en digitale
vaardigheden. In samenwerking met onze buurgemeenten, de provincie en de VNG lobbyen we voor meer geld voor het aanpakken van de laaggeletterdheid.
Inburgeringsonderwijs
De gemeente wordt verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. We zorgen ervoor dat het inburgeringsonderwijs goed aansluit op het reguliere onderwijs om zo de kwaliteit en het slagingspercentage voor inburgering omhoog te brengen. Bij voorkeur organiseren we het inburgeringsonderwijs op reguliere onderwijsinstellingen en creëren we actief stageplekken.
Kleine scholen ondersteunen we, ook als ze vanuit de regelingen m.b.t. inburgeringsonderwijs geen geld krijgen.