Veiligheid
Openbare orde en veiligheid is een kerntaak van ons als gemeente. Per dorp zijn er grote verschillen op het gebied van overlast, overtredingen en gevoel van veiligheid. Aanpak gaat wat ons betreft over de oorzaak hiervan, zo los je namelijk ook toekomstige problemen op.Voorkomen is beter dan genezen
We willen kansarme jongeren perspectief bieden en meteen ingrijpen als iemand dreigt te ontsporen. Daarom bezuinigen we niet op het jongerenwerk. We werken hierbij samen met leerplicht, politie en jeugdwerk. Bij het jongerenwerk hebben we in het bijzonder oog voor kinderen uit gezinnen, waar het oudste kind in de criminaliteit is beland. We zoeken ouders op en proberen samen met hen te voorkomen dat meer van hun kinderen op het verkeerde pad raken.
Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. Wie een veilig thuis heeft, zal
minder snel op het verkeerde pad raken. Daarom gaan we met ouders het gesprek aan en bieden we hulp wanneer het verkeerd dreigt te gaan.
We bieden ouders handelingsperspectief en geven hen handvatten mee voor de opvoeding. Daarvoor spreken we ouders ook aan op het gedrag van hun kinderen. Het maatschappelijk werk
komt achter de voordeur, kan ouders ondersteuning bieden en speelt dus een belangrijke rol bij de hulp aan ouders.
Jongeren van 18+
We houden niet op met ondersteuning als de jongere 18 jaar geworden is. Vanaf 18+ bekijken we zaak voor zaak of ondersteuning nodig is.
Geweld achter de voordeur
Geweld achter de voordeur pakken we aan. Het melden van huiselijk geweld maken we
laagdrempeliger. Voor slachtoffers komt er meer opvangcapaciteit.
Veilige buurt
We investeren extra in de meest kwetsbare plekken waar de meeste woninginbraken zijn, de onveiligheid op straat het grootst is, het vandalisme het meest zichtbaar is, de overlast
door bijvoorbeeld uitgaanspubliek het hoogst is en de drugscriminaliteit voor de meeste ontwrichting zorgt.
De aanwezigheid van politie en justitie is noodzakelijk. We willen meer wijkagenten en boa’s zonder dat de boa alle taken van de wijkagent overneemt.
Handhaven samen met de buurt
We maken veiligheids- en preventieplannen per kern en laten inwoners meedenken en beslissen.
De inzet en prioriteiten van wijkagenten worden mede bepaald door de inwoners van de wijk. We willen voldoende wijkagenten, maar beseffen tegelijkertijd dat meer blauw op straat alleen niet de oplossing is. We geloven in de kracht van buurtpreventieteams. Wanneer buurtbewoners zich inzetten voor een betere buurt met minder inbraken, vandalisme en overlast, ondersteunen we hen en zorgen we voor korte lijntjes met de politie en handhaving, zodat het belangrijke werk van de buurtpreventieteams niet voor niets is.
Drugscriminaliteit
Zolang er geen oplossing in Den Haag wordt gevonden voor de achterdeur van de wietteelt en wiet op zolders onder vaak levensgevaarlijke omstandigheden wordt geteeld, zetten we in op opsporing en vernietiging.
We kiezen voor de veiligheid van de hele buurt. Het kan niet zo zijn, dat de gezondheid van kinderen die naast een wietzolder slapen in gevaar wordt gebracht.
Bij onze gemeente is de aanwezigheid van politie essentieel om ondermijning aan te kunnen pakken. Daarom stellen we meer boa’s aan en lobbyen we actief voor meer agenten. We kiezen we voor een combinatie van preventie en repressie.
Omwonenden kunnen vaak een belangrijke rol spelen in de opsporing van drugslabs. We zorgen voor goede voorlichting, nemen (anonieme) meldingen van omwonenden altijd in behandeling en zorgen voor terugkoppeling.
We gebruiken het keurmerk veilig buitengebied om de bewustwording van en
meldbereidheid over ondermijning te vergroten.
Ondermijning
We willen voorkomen dat mensen door financiële problemen en gebrek aan perspectief in een hoek worden gedreven en geen andere uitweg zien dan de criminaliteit. Als mensen zich door criminelen laten verleiden om hun zolder vol met wietplanten te zetten of om zich als dekmantel voor het witwassen van crimineel geld te laten gebruiken is het eigenlijk al te laat. Daarom werken we met een maatwerkbudget om te voorkomen, dat mensen in nood verder afglijden, en richten we ons in de schuldhulpverlening specifiek op hulp aan deze kwetsbare groep. Zo nemen we de criminelen de wind uit de zeilen.
We zijn scherp op witwaspraktijken, sluiten panden waar wordt witgewassen en pakken horeca waar in (hard)drugs en lachgas gedeald wordt aan. Daarvoor werken we samen met de FIOD, justitie en politie. We raken criminelen op de plekken, waar ze het hardst worden getroffen.
Uitbuiting
We zijn alert op misstanden in huisvesting, onderbetaling, lange rijtijden en erbarmelijke
werkomstandigheden van arbeidsmigranten. In samenwerking met de arbeidsinspectie, justitie
en vakbonden pakken we deze uitbuiting door malafide uitzendbureaus, werkgevers en huisjesmelkers keihard aan.
Huisvesting van arbeidsmigranten is te vaak te slecht en te duur door de afhankelijkheid van de werkgever. In onze gemeente handhaven wij hierop.
We hebben oog voor de misstanden in de prostitutie. Als vrouwen slachtoffer zijn van loverboys, mensenhandelaren of pooiers en tegen hun wil sekswerk verrichten, is dat meer dan verschrikkelijk. We pakken uitbuiting aan en helpen de slachtoffers met traumaverwerking, opvang en een nieuwe start.
Op scholen en in het jongerenwerk blijven we meisjes voorlichten over de gevaren van loverboys en in samenwerking met het onderwijs, de jeugdhulp en ouders grijpen we vroegtijdig in, wanneer het mis dreigt te gaan.
Verkeer is veilig
We maken haast met de aanpassingen aan de N215 bij Nieuwe Tonge (fietstunnel, etc.) en de rotonde bij Middelharnis. We leggen goede en brede paden aan waar iedereen veilig op kan fietsen.
Het uitgangspunt is: “Er zal in onze gemeente geen fietser meer gewond raken of erger”.