Inclusiviteit

Jezelf mogen zijn en je thuis voelen in je eigen buurt. Je eigen talenten kunnen ontdekken en die ontplooien. Accepteren, dat niet iedereen hetzelfde is. En het vertrouwen dat iedereen gelijk wordt behandeld.

Gemeente als voorbeeld
We vinden dat de gemeente zelf het goede voorbeeld moet geven als werkgever. Wanneer er weinig/geen diversiteit is, kan een (tijdelijk) quotum helpen om dit te doorbreken.

Economische inclusiviteit
We zijn er ook voor de mensen die zich op economisch vlak in de steek gelaten voelen:
mensen die slachtoffer zijn geworden van de doorgeslagen flexibilisering of de mensen die hun banen zagen verdwijnen.

Om te voorkomen dat deze mensen vereenzamen en afdrijven van de samenleving versterken we hun netwerk door hen met elkaar in contact te brengen en ervaringen uit te wisselen, en helpen we waar nodig met omscholing. Dat is empowerment.

Inburgering
In ons lokale inburgeringsbeleid gaan we zo veel mogelijk werken en leren combineren. Mensen leren de taal gaandeweg op de werkvloer en in de klas. Werk is de beste kans om snel onderdeel van de samenleving te worden en de taal te leren. We willen dat de gemeente zo snel mogelijk weet wie er in onze gemeente komt wonen. Zo kunnen we alle tijd die er is benutten.

Mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen hebben vaak minder kans op de arbeidsmarkt, zowel bij het vinden van een baan als bij het werken op het eigen niveau.
We investeren daarom in taalbeheersing op verschillende niveaus. Frauderende taalbureaus pakken we aan en sluiten we uit. We verwachten van nieuwkomers hetzelfde als wat we van alle Nederlanders verwachten.

LHBTI
We staan voor een inclusieve samenleving. Om oog te hebben voor de noden van alle verschillende groepen zetten we ervaringsdeskundigen meer in bij het ontwikkelen van programma’s voor het verbeteren van de dienstverlening en het contact met mensen uit specifieke doelgroepen.

Goeree-Overflakkee wordt een “regenbooggemeente”.

We ondersteunen scholen in hun rol bij het uit de kast komen van jongeren. We ontwikkelen een aanpak voor roze ouderen. We vinden het onacceptabel als ouderen door sommige medebewoners in verpleeghuizen niet geaccepteerd worden, daarover niet kunnen praten met het personeel en daarom weer de kast in gaan.

Gemeenschapszin
Symbolen doen ertoe. Sinterklaas is bijvoorbeeld een feest voor iedereen en dus zal Piet veranderen, zoals dat nu ook al gebeurt. Onze kinderen kunnen die verandering aan en onze samenleving ook, zolang we ons maar in elkaar verplaatsen.

We nemen stelling tegen gemeenschappen of groepen die niet tolerant en discriminerend naar anderen zijn. Dit doen we bijvoorbeeld door in ons subsidiebeleid toegankelijkheidseisen op te nemen in relatie tot de inclusieve samenleving. We zorgen, dat mensen elkaar kunnen vinden, en we maken zaken gemakkelijker. Bijvoorbeeld door de kinderopvang te betalen voor mensen die uit de bijstand een opleiding doen en op zoek zijn naar werk. Dat werkt de emancipatie echt in de hand.