Duurzaamheid, milieu en afval
Waar anderen duurzaamheid als iets losstaand zien, ziet de PvdA dit als een kans om veel meer te bereiken. Als kans om verschillen tussen arm en rijk te verkleinen (tegengaan energie armoede), als kans om nieuwe banen en opleidingen te creëren en als kans om iedereen mee te laten doen.We vergroenen onze omgeving
Onze gemeente sluit zich aan bij Operatie Steenbreek: tegels eruit, groen erin. Om bewoners te helpen, stellen we containers voor de afvoer van tegels en grond beschikbaar. In het bestek van bouwprojecten in onze gemeente nemen we eisen over het groen in de (gemeenschappelijke) tuinen op. We stimuleren groene gevels, groene daken, bomen in de straat en in weilanden. Groen is ook goed voor bijen.
Meer dan 80% van de planten zijn afhankelijk van de bestuiving van bijen. De gemeente wordt “bijvriendelijke” gemeente en sluit zich aan bij Nederland Zoemt.
Betaalbare verduurzaming
De gemeente richt een fonds in om eigenaren van woningen te helpen bij de financiering van de isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Terugbetaling kan via de besparing op de energielasten.
Huis voor huis in plaats van buurt voor buurt
We passen maatwerk toe bij de verduurzaming van woningen. Woning voor woning. Iedere woning is uniek. Iedere bewoner is uniek.
Geen energiearmoede
We zetten wind- en zonfondsen in om mensen met een laag inkomen te helpen energie te besparen. De energiecoaches helpen huishoudens met lage inkomens om hun energielasten te verlagen en ze delen aan ieder huishouden met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum een energiebox met duurzame producten uit.
Er komt een omruilmogelijkheid voor witgoed voor inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Oude energie slurpende apparatuur vervangen voor energiezuinige varianten.
Samen staan we sterk
We ondersteunen inwoners, die samen een energiecoöperatie willen oprichten, met advies en met subsidies. We werken samen met lokale energiecoöperaties. Hierdoor vloeien de opbrengsten niet weg in de handen van commerciële energiepartijen en profiteren de direct omwonenden.
We leggen in de prestatieafspraken met de woningcorporaties vast welke woningen ze op welk moment gaan verduurzamen. We verduurzamen eerst de huizen, die er het slechtst aan toe zijn.
Gemeente geeft het voorbeeld
We leggen op alle geschikte daken van onze gemeentelijke gebouwen zonnepanelen. Onze gemeente koopt 100% duurzame stroom in. Ook onze leveranciers en subsidie-ontvangende organisaties zetten we hiertoe aan. We voeren een duurzaamheidstoets bij ons inkoop- en aanbestedingsbeleid in. Voortaan koopt de gemeente alleen nog in bij partijen, die circulair en duurzaam werken.
We maken onze kernen ‘rainproof’
Rainproof doen we door de aanleg van waterdoorlatende bestrating, de afvoer van schoon hemelwater naar de bodem of het oppervlaktewater, het gebruik van regentonnen, sedum op daken, meer oppervlaktewater en meer groengebieden in onze kernen.
We gaan verstening tegen, door onze inwoners te stimuleren hun regenwater op hun eigen terrein af te voeren. Bijvoorbeeld door minder tegels te gebruiken, meer groen te planten, of door de regenpijp niet naar de riolering te leiden, maar naar eigen grond of regenton.
Sterkste schouders dragen de zwaarste lasten
Wanneer door aanpassingen in het “rainproof” maken van de gemeente, het rioolrecht omhoog gaat, vangen we dit inkomensafhankelijk op. We verrekenen dit met de WOZ-waarde van woningen.
Geur en geluid
In onze gemeente gaat de volksgezondheid van iedereen boven het belang van enkelen. In de geurverordening hanteren we voor (delen van) de gemeente een afwijkende geurnorm. We zijn tegen intensieve veehouderij.
We zijn voor natuurinclusieve landbouw in onze gemeente en steunen boeren die met hun gewassen de biodiversiteit en natuur willen versterken.
We maken per wijk een geluidsplan om de toename van geluid zoveel mogelijk te beperken.
Afval wordt grondstof
Afval produceren we het liefst niet. Daarom doen we er alles aan om onze afvalstromen te verminderen. Maar als afval dan toch onvermijdelijk is, dan geven we het graag een tweede leven! Zo scheiden we onze reststromen zorgvuldig en gaan we samenwerkingen aan om afval nieuw leven te geven.
Oude woning en monument NIET nul-op-de-meter
Bij het verduurzamen van bestaande woningen is het belangrijk om een realistische kosten-baten analyse te maken. Oude woningen isoleren is verstandig en haalbaar, maar nul op de meter in zulke woningen realiseren is dat misschien niet.
We stimuleren elektrische auto en fietsen
Juist in onze uitgestrekte gemeente kan je vaak alleen maar ergens met een auto komen.
Daarom zetten we in onze gemeente een deelautosysteem op en stimuleren we het deelgebruik van elektrische auto’s. Daarbij is de toegankelijkheid en betaalbaarheid voor alle inwoners belangrijk.
We leggen meer fietspaden aan, zorgen voor veilige fietsroutes naar scholen en kiezen binnen de kernen standaard voor 30 km per uur. Fietser en wandelaar gaan voor.
Zon en wind
In onze omgevingsvisie leggen we vast hoeveel en waar zonneweides mogen komen. Als dat mogelijk is stimuleren we gestopte boeren om hun door de sloop van stallen vrijgekomen grond te herbestemmen tot bijvoorbeeld een zonneweide. Maar dit mag niet leiden tot wildgroei van zonneweiden.
Er komen geen grote windmolens meer bij. We willen onderzoeken of kleine windmolens bijvoorbeeld agrariërs kunnen helpen hun bedrijf energieneutraal te maken.
Eén boom per inwoner
Bomen zijn goed voor de natuur en de mens. We planten zoveel bomen, dat we gemiddeld één boom per inwoner hebben. Dit betekent dat we binnen afzienbare tijd 50.000 bomen hebben op Goeree-Overflakkee. Hierbij hebben we aandacht voor het planten van de juiste boomsoorten; niet alleen snelgroeiers. We gaan ook minder bomen kappen, omdat een volwassen boom meer CO2 reduceert dan jonge aanplant. Bij bomenkap willen we, een “herplantingsplicht” met berekening van de CO2 compensatie instellen.
Het aanstellen van een ecoloog bij de gemeente zorgt voor een duurzame investering in kennis en ontwikkeling van visie op landschap, groen en omgeving, ook bij toetsing van nieuwe plannen.