19 mei 2015

In memoriam Leen de Berg

Met het overlijden van Leen de Berg uit Dirksland verliest de PvdA een gewaardeerde partijgenoot die op allerlei manieren bijdroeg aan de sociaaldemocratie. Naast gemeenteraadslid was Leen ook voorzitter van de toenmalige afdeling Dirksland van de PvdA.

Geboren op 17 februari 1936 heeft Leen het eind van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee bewust meegemaakt. Geïnspireerd door zijn toenmalige buurman, de voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Landarbeidersbond de heer Knops, werd Leen al in zijn jeugd lid van die bond. Per 1 januari 1958 werd Leen tevens lid van de Partij van de Arbeid. In de PvdA heeft hij in de loop der jaren vele functies bekleed: Gemeenteraadslid in de Gemeente Dirksland voor de PvdA, bestuurslid en voorzitter van het PvdA-afdeling Gemeente Dirksland.

Zijn trouwe aanwezigheid bij de PvdA fractievergadering toonde zijn grote betrokkenheid bij het wel en wee in de Gemeente Dirksland. Menig discussie werd door Leen aangezwengeld. Leen had moeite met de laatste gemeentelijke herindeling. Dat maakte dat hij vanaf die tijd een stapje terug deed bij de fractievergaderingen van de gefuseerde gemeente Goeree-Overflakkee. Leen was ook diep geraakt door het overlijden van zijn echtgenote in juni 2013. Dankzij de grote steun van zijn familie kon hij hier uiteindelijk mee verder leven.

Zijn betrokkenheid met de medemens leed er echter niet onder. Op menig PvdA-congres mocht ik hem vergezellen. Hij voelde zich daar als een vis in het water, sprak met oud ministers, PvdA-coryfeeën en andere mede PvdA-leden. Echter vergezelde hij me niet op zondag, want de zondag was voor zijn familie.

We verliezen in Leen de Berg een zeer betrokken medemens.

George Grootens, namens het PvdA afdelingsbestuur Goeree-Overflakkee.